MELK ALS EIWITBRON ?
Van de eiwitbronnen is in Nederland melk een bekend product. Maar waarom kun je beter geen melk drinken.
1-Na het 1-3e levensjaar vermindert het verteringsenzym lactase. Koemelk bevat veel lactose, en om dat om te zetten heb je lactase nodig. Word dus steeds moeilijker.
2-Veel mensen hebben te weinig maagzuur om melkeiwitten te verteren.
3-melk bevat veel minder Taurine (eiwit) en onverzadigde vetzuren in vergelijking met moedermelk (Taurine en onverzadigde vetzuren zitten wel in vette vis)
4-Melk bevat veel meer (4-20x) Caseïne (melkeiwit) dan moedermelk. Caseïne is tevens ongeveer 7000 aminozuren lang en moedermelk 1000 aminozuren, hierdoor dus veel moeilijker verteerbaar.
5-Melk tast het immuunsysteem aan omdat ze als te grote brokken in de darm aankomen met allergie als gevolg.
6-Eiwitten zoals Caseïne bevatten antigenen, zorgen voor slijmvorming, wat weer ademhalingsproblemen kan veroorzaken.
7-Doordat de caseïne in de darmwand blijft kleven (slijmvorming), verhinderd melk de opname van mineralen.
8-Om caseïne te verteren heb je zink nodig. Als er te weinig zink aanwezig is (witte vlekken op de nagels) maak je een stofje aan die melkverslaving tot gevolg heeft.
9-Calcium word moeilijk uit Caseïne opgenomen en remt de vitamine B12 opname. En melk bevat te veel fosfor, wat wel goed opgenomen word uit melk, en waardoor je calcium uit de botten trekt. Dit doordat calcium en Fosfor in een bepaalde verhouding in het lichaam zitten en dus voor calcium uitscheiding zorgt.
10-Te veel calciumfosfaat uitscheiding via de nieren zorgt weer voor nierstenen.
11-De verhouding Calcium-Magnesium is ongunstig (7-1, moet zijn 2-1), daardoor word er Magnesium aan de lichaam/botten onttrokken, en onvoldoende calcium opgenomen. Door calciumgebrek ontstaat osteoporose en allergie.
12-Melk remt de vitamine D opname. (droge huid, eelt en kloven en snel verbranden)
13-Melk kan asociaal gedrag veroorzaken door allergie.
14-Melk kan je goed houden door het te bewerken met antibiotica, anders was het net als vroeger in een paar dagen zuur.
15-En last but not least: VAN MELKEIWITTEN WORD HOUTLIJM GEMAAKT(80%)
Er zijn ook nog voordelen aan melk: Het ontgift en werkt rustgevend.
Geitenmelk lijkt in samenstelling meer op onze lichaamsopbouw, en is lichter verteerbaar. Calcium , Magnesium en ijzer worden makkelijker opgenomen dan uit koemelk, maar ook geitenmelk bevat lactose.
Andere alternatieven zijn: rijstmelk, Havermelk(bevat gluten), Kokosmelk (veel verzadigd vet, dus flink verdunnen), Soja melk(zwaar verteerbaar. En als er een koemelk allergie is, dan is het bijna 100% ook een soja allergie).
Bron:www.gezonddoorvoeding.com