Vitamine D

Zoals bijna iedereen weet is de huid er verantwoordelijk voor om onder invloed van de ZON vitamine D aan te maken. Helaas schijnt de zon maar 2 maanden voldoende om genoeg vitamine D aan te maken en hebben we dus met zijn allen een chronisch vitamine D tekort. De ouderen onder ons kunnen zich vast nog wel herinneren dat toen ze klein waren ze levertraan kregen. Iedereen vond dat vies en daarom is het uit beeld geraakt. Nu is er iemand geweest die vitamine D weer heeft onderzocht en er zelfs een nominatie voor heeft gekregen voor de Nobelprijs voor de geneeskunde in december 2005. In het onderzoek wat deze meneer heeft gedaan kwam naar voren dat de beachwatchers in Spanje de meest gezonde groep mensen waren. Ze liepen de hele dag in de zon en maakten gemiddeld 1250 milligram vitamine D per dag aan. Hier word per persoon een dosering van 5 milligram geadviseerd. Nog niet genoeg om je vingertop mee te vullen.

Hoe je kan vaststellen dat je een tekort aan vitamine D hebt is een heel arsenaal aan symptomen, maar de meest herkenbare zijn een droge huid, snel verbranden in de zon, eelt en kloven. En heeft u wel eens bij stil gestaan dat roos op je hoofd ook een droge huid is en dat verdwijnt in bijna alle gevallen met levertraan.

Vitamine D3 heet ook wel Calciferol en zorgt ervoor dat de Calcium naar de botten gaat en niet in je bloedvaten en organen neerslaat, waardoor je langzaam stram en stijf word. Het zorgt dus voor stevige botten. Nu zijn voor het eerst sinds de middeleeuwen weer gevallen van Rachitis gesignaleerd. Dit is een vorm van botontkalking die vooral onder bruine mensen eerder voorkomt, omdat deze mensen meer zon nodig hebben om vitamine D aan te maken.

 Maar ook osteoporose(de hier bekende botontkalking) is een duidelijk gebrek aan Vitamine D.

Plaats een reactie