Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke wateroplosbare antioxidant. Dat wil zeggen dat Vitamine C stofjes en virussen die ons aanvallen, onschadelijk maakt. Het word het meest aangetroffen in longen en zenuw weefsel. Vitamine C is verder ook belangrijk voor wondgenezing,  voor de huid,  voor de kwaliteit van de bloedvaten en het stimuleert de aanmaak en werking van witte bloedlichaampjes.

Vitamine C zit in verse groente en fruit. Vooral in rozenbottels, citroen en sinaasappel. Maar ook in broccoli, paprika,  peterselie, en uiteraard in alle  andere groente en fruit.

In de vorige nieuwsbrief hebben we besproken dat levertraan(vitamine A en D) belangrijk was voor de vorming van een goede slijmlaag in de darmen, de longen en op de huid. Je krijgt er een vettige huid van, en dit dient als spiegelorgaan voor het hele lichaam. Om dit goed te onderhouden hebben we dus vitamine C nodig. Zo zie je dat: ” om iets goed te krijgen je er ook iets voor moet doen om het goed te houden”.

Een andere en onbekende vorm van vitamine C is de geoxideerde vorm. Dit is een vorm van vitamine C die er voor zorgt dat Histamine(veroorzaker van allergieën) afgebroken word. Bij een allergische reactie schieten de bloedvaten wijd open, wat de overreactie geeft (niezen, benauwd, opgezwollen) en degene die daarvoor zorgt is Histamine. Mensen die middeltjes tegen allergieën gebruiken zullen zeker de antihistaminica herkennen. Bijna niemand weet dat alleen de geoxideerde vorm van vitamine C deze Histamine afbreekt. Je moet dan wel veel vitamine C nemen om de voorraad Histamine in het lichaam af te breken. Anders gezegd, “je moet je emmertje leegmaken”. Als dit gebeurd is, ben je dus van een allergie af. Ook moet je dan uiteraard geen producten meer eten waar Histamine inzit. Denk vooral aan pinda’s, varkensvlees, chocolade en oude kaas. (Als u precies wilt weten hoe u kunt werken aan allergieën kunt u daarvoor een afspraak met mij maken)

Vitamine C zorgt er ook voor dat de DHA uit visolie op zijn plek aankomt. Dit noemen ze in de wetenschap “een homer”.  DHA is een weefselbouwstof voor hart, bloedvaten en het zenuwstelsel. Niet vreemd dus dat mensen die veel vitamine C binnen krijgen minder problemen hebben met hart en vaatproblemen.

Nog een punt is dat roken vitamine C afbreekt. 1 sigaret zorgt ervoor dat de vitamine C van 3 sinaasappels verloren gaat. Dus is roken niet handig voor je vitamine C balans in het  lichaam.

Ook steunt vitamine C de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Het is de sterkste stof die we hebben om ons te verdedigen tegen virussen. Ook hier geldt: om zo goed mogelijk beschermd te zijn tegen virale infecties(griep); ” eet ‘s-morgens fruit”.

Gezond de dag te beginnen doet u met FRUIT!  Daarbij niets anders,  omdat fruit rot en gist op ander eten, in de morgen is je maag nog leeg ,waardoor het niet kan gaan gisten. Nu zegt bijna iedereen, “maar dan krijg je toch honger”.  Ja dat is waar. De meeste mensen hebben moeite om hun suikerspiegel stabiel te houden (hier later meer over). Neem  een banaan mee voor de ergste honger, en een uur later kun je verder eten. Het  fruit is dan namelijk weer verteerd.  En zorg ervoor dat u elke dag voldoende verse groente eet (het is immers in water oplosbaar). 

Plaats een reactie