Vetten en Oliën

Het lichaam kan ongeveer 20 gram vet per maaltijd aan. Het percentage verzadigd vet zou dan niet boven de 10% behoren te komen. Met behulp van onverzadigde vetten worden verzadigde vetten verbrand. Hierdoor kun je afvallen en reinig je de aderen en hou je ze schoon.

Onverzadigde vetten vormen samen met onder andere eiwitten, cholesterol  en arichidonzuur de celmembranen. Probeer transvetzuren, ook wel omschreven als geharde plantaardige olie of vetten, te vermijden. Deze zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Transvetzuren zorgen voor een inflexibele celstructuur. Verzadigd en transvet gedragen zich wat dat betreft hetzelfde. Een hoger gehalte aan meervoudig onverzadigd vet in de celmembraan maakt minder stug wat de celmembraanfunctie ten goede komt en onder meer een betere insulinerespons (suikerverwerking) verzorgt. Juiste vetzuren zorgen ook voor een goede hormoonopbouw.

Een juiste verhouding omega 3 (vooral vis) tot omega 6 (vooral vlees) is in het hedendaagse voedingspatroon ver te zoeken. De juiste verhouding omega 3:6 zou gunstig zijn bij 1:4 en optimaal bij 1:1. De verhouding nu bij de gemiddelde westerling is 1:20. Een teveel aan omega 6 vetzuren, vooral in de vorm van linolzuur, werkt ontstekingsbevorderend.

Uit een teveel aan linolzuur (meer als 18 gram per dag) Kan arichidonzuur (omega 6) gevormd worden. Arichidonzuur kan bij een teveel al snel omgezet worden in ontstekingsbevorderende stoffen, met bijvoorbeeld allergie, astma, candida, eczeem of huidproblemen tot gevolg. Ananas (bromelaine), kurkuma/kerrie (curcumine), gember, kruisbloemigen (bloemkool, broccoli, spruitjes, radijs), groene thee, avocado, olijfolie, rozemarijn, sesam en omega 3(EPA) kunnen deze omzetting remmen. Maar ook aardbei, druif, framboos, granaatappel, uien(rode), pijnboompitten en rode wijn.

De lengte van de vetzuren heeft gevolgen voor de wijze van verteren. De korte en middenketen vetzuren (minder dan 12 C atomen) worden direct uit de darmen opgenomen in het bloed, komen als eerste in de lever terecht en belasten het lymfestelsel niet. Korte en middenketen vetzuren zijn altijd verzadigd.

Roomboter bestaat uit 15% verzadigde vetzuren met een korte en middenvetzuurketen (is dus bijna optimaal) 50% andere verzadigde vetzuren, 30%enkelvoudig onverzadigd vet en geconjugeerd linolzuur( normaliseert de vetafzetting in het lichaam en werkt kankerremmend).

Oliën zijn een bron van onverzadigde vetzuren maar het is wel afhankelijk van welke Omega’s er in voorkomen of de olie ontstekingsbevorderend werkt of juist ontstekingsremmend. Oliën met veel linolzuur (Omega 6-ontstekingsbevorderend) zijn saffloerolie, zonnebloemolie(70%) druivenpitolie, maïskiemolie, sojaolie, zwartebessenzaadolie, sesamolie, walnootolie en lijnzaadolie.

Oliën met Omega  9 zijn olijfolie(73%) en hazelnootolie. Ze zijn neutraal wat betreft ontsteking. De Extra vierge olijfolie (is de ongeraffineerde vorm) werkt ontstekingsremmend door de stof oleocanthal.

De echte ontstekingsremmer is EPA in zit gewoon in vette vis en je hebt maar 1 theelepeltje per dag nodig. Dus de goede vetten heb je in olijfolie, vette vis en roomboter.

Nog een praktijkverhaal.

Een baby die geen eten binnen kon houden, en bijna uitdroogde. Het ziekenhuis wist er ook geen raad mee.

De baby was te snel ter wereld gekomen en dus nog niet los (zie mijn website over bevallingen). Ook had hij heel veel overgegeven. Wat we gedaan hebben is de diafragma’s en daarna de littekens van het zuurbranden in buik en slokdarm, waardoor de kleppen van de maag weer zorgen dat het zuur in de maag blijft en niet meer voor zuurbranden zorgt. Hierdoor verteerd hij ook de eiwitten beter en werken de darmen beter.

Hij houdt nu alles binnen en is van zijn probleem af.

Voor meer informatie zie www.imtpraktijk.nl

Plaats een reactie