Slijmvlies opbouwend dieet

Hoe herken je dat je slijmvliezen niet optimaal zijn?

Ik zal eerst uitleggen hoe het systeem van de slijmvliezen werkt. Alles wat je lichaam binnen komt gaat via het systeem van de slijmvliezen. Dus alles wat je eet via je maag darmkanaal, alles wat je in ademt via de longen, alles wat op je huid komt, via de huid, en bij de vrouw kan er ook nog via de vagina van alles binnenkomen.

 

Hoe herken je droge slijmvliezen?                                                                                                          De huid dus, als je een droge huid hebt, heb je dus ook droge slijmvliezen. Als je snel geïrriteerde longen hebt(dus astmatische klachten), als je buikpijn hebt of last hebt van zuurbranden, als een vrouw een droge vagina heeft, als je roos hebt of wat haaruitval, als je ontlasting te dun is heb je geïrriteerde darmslijmvliezen. Als je last hebt van eczeem. Een droge mond, droge ogen. Veel Jeuk. Je kunt het zelf wel verder verzinnen. Alle symptomen die met de slijmvliezen te maken hebben dus. Je hoeft ze duidelijk niet allemaal te hebben, iedereen heeft andere symptomen.

 

Hoe komt het dat we problemen krijgen met de slijmvliezen?                                                           Door verzurend eten is een heel logische verklaring, omdat zuur nu eenmaal niet overal in je darmen gewenst is. Je maag kan heel zuur zijn (PH2-3), maar je 12 vingerige darm is zoet (PH8). En je slokdarm en mond zijn ook zoet. Als je lang genoeg kauwt wordt het zoet in je mond. Dus door verzurend eten krijg je elders in je darmen zuurbranden. Dat wordt in de baby tijd beantwoord door luid huilen, omdat ze nog niet kunnen zeggen dat ze pijn in de buik hebben, en alle baby’s spugen nu eenmaal. Daar begint het al voor velen, omdat melk verzuurd en er staat geen groente en fruit tegenover om te ontzuren. Maar ook het eetpatroon later kan voor verzuring zorgen.

4.Om niet verder te verzuren, is het dus nodig om niet meer verzurend te eten. Dus hebben we een evenwichtig voeding patroon nodig met voldoende ontzurend eten erbij. Alleen groente en fruit ontzuurd.

5.Om slijmvliezen op te bouwen heb je ten eerste bouwstenen nodig. Bouwstenen zijn eiwitten, die je uit vette vis, kikkererwten, bonen, peulen, (noten), zaden en groenten haalt. (Voor dunne slijmvliezen is het niet verstandig om noten te eten. Dit zijn te grote brokken in je darmen.) Maar ook de goede vetten hebben we nodig, zoals olijfolie en kokosolie en ghee (wat er overblijft van de roomboter als je het verwarmd en het bovenste eraf haalt) en uiteraard niet te vergeten de visvetten. Verder om aan al je goede vitaminen te komen is het verstandig om volop groente te eten. Je kan stomen, roerbakken en groente sappen maken. En groente ontzuurd dus doe er niet zuinig mee. Je kan minder aardappels en rijst eten en meer groente, dat scheelt al heel veel. Je kan in de ochtend beginnen met een groente shake of sap, met wat kikkererwten(ook groente). Wat je ook kan eten en zelfs zeer belangrijk is, dat is de curcuma en de zwarte peper die ervoor zorgen dat je binnen 14 dagen 40-60% meer darmvlokken aanmaakt, waar de bacteriën op groeien. En dan uiteraard de knoflook, rode ui en prei om de bevolking in de darmen met 33% in 8 dagen te laten stijgen. Dus snel veel meer bacteriën in je darmen. (sommige mensen kunnen de loken: knoflook ui en prei niet verdragen omdat de maag niet zuur genoeg is door het vele zuurbranden als baby, en voor hen is het dus heel handig om behandeld te worden.)

6.Wat we juist niet moeten eten zijn das de grote noten en FRUIT, ZUUR FRUIT. Fruit bevat een stofje dat heet “salicylzuur” en dat remt ontsteking. Maar het remt ook het herstel van je slijmvliezen. Neem maar als voorbeeld een aspirine waar je een maagzweer van kan krijgen, omdat hier ook dat salicylzuur inzit, maar dan zeer geconcentreerd. Dat komt dan in je maag en kan dan door je wandje heen branden. Het gaat dan dus vooral om het zure fruit: sinasappels, mandarijnen, citroen, limoen, ananas, kiwi, zure appels en soms zelfs peren en zure rode bessen. Dus zeker ook de vruchtensappen niet die overal te koop zijn. Wel goed voor je slijmvliezen is al het zachte zoete zomerfruit. Ook in wortels en in knollen zit dit salicylzuur, dus die mag je dan ook niet eten. En uiteraard geen varken en bijna geen kip en kalkoen en minimaal rund. De notoire vlees eter die geen vis eet heeft namelijk darmen die eruit zien als uitgedroogd leer. Dat kun je met een autopsie zien bij iemand die overleden is. En uiteraard geen frisdranken en melkproducten die verzuren het meest. Koolzuurhoudende dranken spreekt zeker voor zich.

Succes ermee, en voor verder advies en behandeling, bel gerust op 0622259790 of bekijk de rest van de nieuwsbrieven over voeding op www.imtpraktijk.nl en link naar artikelen. Daarna kunt u op nieuwsbrieven linken en vindt u al de vorige brieven over voeding.

Plaats een reactie