Het Cranio-sacraal systeem

Het cranio-sacrale systeem is eigenlijk het ” interne milieu” van ons centrale zenuwstelsel. Het schept voorwaarden voor de groei, ontwikkeling en functioneren van ons centrale zenuwstelsel. Aan beide zijden van de wervelkolom ligt de sympathische grensstreng met zenuwknopen die alle organen verbinden met het ruggenmerg en de hersenen. Uit elk van deze knopen loopt een vertakking naar de Dura, het buitenste hersenvlies. Een gebalanceerd ritme en beweeglijkheid in dit systeem draagt bij aan het goed functioneren van het (autonome) zenuwstelsel.

Dit autonome zenuwstelsel regelt alle lichaamsfuncties die niet onder onze vrije wil vallen, zoals ademhaling, spijsvertering, bloedsomloop en hormoonstelsel.

Tijdens de geboorte wordt dit systeem in het geboortekanaal in elkaar gedrukt; waarna als het kind geboren is de druk eraf valt, en het systeem in werking treedt, en het autonome zenuwstelsel gestart word om zelf te functioneren.

Het Cranio-sacraalsysteem is een gesloten systeem tussen schedel en heiligbeen van hersenvliezen, en hersenvocht (cerebrospinale vloeistof) dat in een soepel ritme in dit systeem gepompt wordt.