Goede vetzuren

Vis en olijfolie de goede vetzuren

Waar is het eten van vis goed voor?

Het is niet snel gezegd. Er zijn een heleboel redenen waarom het goed is om vis en zeefruit te eten. Vis bevat veel aminozuren(bouwstenen). Deze zijn makkelijk op te nemen door het lichaam en wel om de volgende reden. Een spiervezel van een landdier bevat tot 200 celkernen, en deze celkernen bevatten weer DNA, ons erfelijk materiaal. Dit DNA is geweldig beschermd en nog sterker dan staaldraad. Dit is ontzettend moeilijk verteerbaar. Een spiervezel van een vis bevat maar een paar celkernen, dus is ie veel makkelijker verteerbaar. Je kan aan vis ook voelen dat het malser is. Probeer zelf maar een keer te gourmetten met veel vlees en een keer met veel vis. Je zal merken dat je na veel vlees erg moe bent en na veel vis barst van de energie.
Ook belangrijk van de vis zijn de vetzuren. DHA is voor 80% de bouwsteen voor ons zenuwstelsel. Dit houd dus in dat moeders die vis eten kinderen krijgen die intelligenter zijn dan kinderen van moeders die dat niet doen. Dus worden overactieve kinderen die nooit vis eten ook rustiger van vis. Ook is ons bloedvatenstelsel voor een groot deel opgebouwd uit dit vetzuur. Dus met meer vis zijn je bloedvaten beter. Met de vitamine C van de vorige nieuwsbrief uit fruit erbij, zorgt deze vitamine C ervoor dat de DHA op zijn plek in de bloedvaten komt(zogenaamd een homer).

Ook bevat vis EPA. Dit vetzuur is een ontstekingsremmer. Dus mensen die vis eten hebben minder last van ontstekingen. Anders gezegd krijg je van vlees(vooral gefokt vlees) ontstekingen en vis remt deze weer. Als je zorgt voor een goede balans hiertussen scheelt dat aanzienlijk in het aantal ontstekingen die je hebt in je lichaam.
Ook zorgen deze vetzuren ervoor dat je flexibele celmembranen krijgt. Hierdoor kunnen mineralen en enzymen en vitamines beter aan dokken op de cel en word je lichaam beter bediend. Ook hier weer: van dierlijke eiwitten krijg je stugge celmembranen en van vis soepele. Dus zorg ervoor dat je voldoende vette vis eet om je lichaam in balans te houden. Ik kan dus voelen aan een lichaam of je veel vis eet. Iemand die behandeld wordt op de bank en vis eet reageert sneller en beter als iemand die geen vis eet. Je staat als het ware beter geschakeld.


De beste vissen zijn de vette. Als eerste de haring, makreel, de sardientjes en de ansjovis. Deze bevatten de beste vetzuren en eet je rauw. Ook kabeljauw, wilde zalm, tonijn en marlin kun je lekker bakken. Vooral tonijn en marlin kan je marineren in de Ketjap-Manis en bakken als biefstuk en is ontzettend lekker en gezond. Eet wat minder gekweekte vis omdat deze vis wordt gevoerd met meel en granen en geen kleine vissen en plankton eten en dus veel minder goede vetzuren bevatten.


Als je eenmaal voldoende vis eet en je hebt een goed zenuwstelsel en goede bloedvaten en soepele celmembranen, dan ben je wel kwetsbaarder voor oxidatie(roesten) van je bloedvaten. Dat is geen probleem. Vitamine E beschermd je bloedvaten hiervoor, en olijfolie bevat voldoende vitamine E. Ook Avocado’s bevatten vitamine E. Dus olijfolie door je rauwkost salade en roerbakken met de gele olijfolie en af en toe een avocado eten geeft voldoende bescherming.


Al deze vetzuren(ook vitamine E is een vet) zijn vet oplosbaar. Dat betekent dat je het opslaat in je lichaam. Dus als je een paar dagen niet toe komt aan vis en olijfolie is dat niet zo erg. Dat kan je daarna weer inhalen. En voor mensen die geen vis lusten en visolie nemen. Je kunt dan ook 1 x per week voldoende nemen en de rest van de week niets.

Plaats een reactie