Beweging en eten

Zoals iedereen weet is bewegen ongelooflijk belangrijk voor een gezond lichaam. Zo kun je met bewegen je anti-oxidanten capaciteit trainen. Dus de afweer tegen ziektekiemen trainen. Ik zal er een mooi voorbeeld van geven. Interlukine 6 is een stofje wat ontsteking veroorzaakt. Nu is het voor normale mensen zo dat als de waarde van IL 6 boven de 1000 komt we tegen de vlakte gaan, dus bewusteloos. Bij onderzoek is gebleken dat een ultra marathonloper na 200 kilometer 100.000 IL 6 heeft en nog steeds niet knok out gaat. Sterker nog, 1 dag later is het weer normaal.

Nu is het natuurlijk niet nodig om 200 kilometer te lopen, maar een flinke uithoudingsproef versterkt je immuunsysteem fantastisch. En wat je er met eten verder nog aan kan doen heeft het volgende onderzoek wel aangetoond: Er was een groep hardlopers die een wedstrijd van 10 kilometer gingen lopen. De groep is gesplitst in tweeën. De ene helft van de groep heeft traditioneel gegeten, dat wil zeggen dat ze aan de koolhydraten zijn gegaan om de glycogeen voorraad(energie van de spier) in de spier zo hoog mogelijk te maken, dus macaroni en spaghetti en zo. De andere groep is met langzame koolhydraten en eiwitten gaan eten. Dat wil zeggen, bruine bonen, kikkererwten, vis,  goede vetten, groente en fruit. De voedingsinterventie was maar 3 dagen, waarna de wedstrijd volgde.

De resultaten waren verbluffend. De groep met de pasta’s liep gemiddeld 53 minuten over de 10 kilometer. De groep met de langzame koolhydraten en eiwitten en vetten liep er 48 minuten over, dus maar liefst 5 minuten sneller. En dat resultaat in maar 3 dagen met gezonder eten.

Ik zal uitleggen wat er in het lichaam is gebeurd. Als je snelle suikers eet stimuleer je de lever niet om vet en eiwit om te zetten in suiker. Dit train je dus door langzame koolhydraten en eiwitten en goede vetten te eten die je lever dus omzet in suiker wat de brandstof is voor je hele lichaam. De glycogeenvoorraad(opslagenergie in de spier) is na een paar minuten al op en voor je goed in de vetverbranding zit ben je bijna een half uur verder. Dus met die snelle koolhydraten ben je te snel verzuurd. Met een getrainde lever kun je net wat harder lopen zonder te verzuren en zit je sneller in de vetverbranding.

Dit werkt natuurlijk ook zo in het dagelijks leven. Dus de snelle koolhydraten en suikers zorgen ervoor dat je steeds moeilijker je vet gaat verbranden en uiteindelijk kun je dan bij te weinig beweging en te veel suikers dik worden. Juist met eiwitten en goede vetten stimuleer je de vetverbranding en val je af.

De goede vetten en eiwitten zitten uiteraard in vette vis, en verder in bonen, kikkererwten, peulen, noten, zaden en ook in groenten. En een beetje rijst bij de kikkererwten en bonen zorgt ervoor dat de eiwitten veel beter worden opgenomen. De biologische beschikbaarheid gaat dan van 30% naar 70%. Vlees met al die celkernen is ontzettend moeilijk verteerbaar, dus een heel slechte biologische beschikbaarheid,  en of dat nog zo gezond is kunnen we ons afvragen met al die zogenaamde moderne fok methoden.

Voor de liefhebbers van ons hedendaagse vlees hier nog een leuke link

http://wwwwakkerdier.nl/bio-industrie/legkippen.php

Voor behandeling en voedingsadvies www.imtpraktijk.nl  

Frans Boers, tel 0622259790

Plaats een reactie